1- عضو هیات علمی، گروه ماشینهای کشاورزی و مکانیزاسیون، دانشکدۀ مهندسی زراعی و عمران روستایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، باوی، ایران ، afshinmarzban@hotmail.com
2- دانشجوی دکتری، گروه ماشینهای کشاورزی و مکانیزاسیون، دانشکدۀ مهندسی زراعی و عمران روستایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، باوی، ایران
چکیده: (12385 مشاهده)
زمینه و هدف: عملیات برداشت یکی از مهمترین مراحل تولید میوه خرما است که عمدتاً در ایران بهصورت سنتی انجام میشود. به دلیل نیاز مبرم این عملیات به فعالیتهای فیزیکی و طاقتفرسا، نیروی کار با مخاطرات شغلی فراوانی در این عملیات روبهرو است که معمولاً بیماریهای شغلی و کاهش بهرهوری آنها را به همراه دارد.
روش کار: در این مطالعه بیست و سه کارگر، برای تعیین فعالیتهای بحرانی عملیات برداشت دستی میوه خرما بررسی شدند. این عملیات متشکل از عملیات بالای نخل خرما (شامل فعالیتهای بالا رفتن از نخل، برش خوشهها و پایین آمدن از نخل) و عملیات پایین نخل خرما (شامل فعالیتهای تکاندن خوشهها، جداکردن برخی میوههای ناسالم و ریختن میوهها درون جعبه) بود. بهمنظور تعیین فعالیتهای بحرانی از ارزیابیهای فیزیولوژیکی (ضربان قلب و دامنه ضربان قلب) و فیزیکی (میزان درد و ناراحتی اعضای بدن) استفاده شد.
یافتهها: عملیات بالای نخل با ضربان قلب و دامنه ضربان قلب بهترتیب ۲۹/۴ و ۱۷۷/۸ درصد نسبت به عملیات پایین نخل، فشار فیزیولوژیکی بیشتری به کارگر وارد میکند. کارگران عملیات بالای نخل خرما به درد ناحیه کمر و کف پا مبتلا بودند؛ در حالی که کارگران عملیات پایین نخل خرما تنها در ناحیه کمر درد داشتند.
نتیجهگیری: بررسیها نشان داد عملیات بالای نخل عملیات بحرانی برداشت سنتی میوه خرما است. فعالیت بالا رفتن از نخل بیشترین فشار فیزیولوژیکی را به دلیل حرکت در خلاف جهت گرانش زمین ایجاد میکند؛ در حالی که فعالیت پایین آمدن از نخل به دلیل حرکت کارگر در جهت گرانش زمین، فشار فیزیولوژیکی کمتری داشت و فعالیت بالا رفتن از نخل بین فعالیتهای مربوط به عملیات بالای نخل، بحرانیترین عمل بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر موارد دریافت: 1397/6/24 | پذیرش: 1397/8/29 | انتشار الکترونیک: 1397/10/4