مقدمه: در سالهای اخیر استفاده از لامپهای فلورسنت فشرده در سطح کشور با هدف بهینهسازی مصرف انرژی افزایش یافته است. با توجه به اهمیت اثرات بهداشتی منابع روشنایی، هدف پژوهش حاضر بررسی شدت میدانهای الکترومغناطیسی انتشار یافته از لامپهای فلورسنت فشرده متداول هست.
مواد و روش ها: در این مطالعه 54 حباب لامپ فلورسنت فشرده از لامپهای تولید شرکتهای داخلی و خارجی مورد بررسی قرار گرفت. شدت میدانهای الکترومغناطیسی در دو محدوده فرکانسی خیلی پایین و فوقالعاده پایین به ترتیب با استفاده از دستگاههای مدل HI 3603 و HI 3604 شرکت Holaday اندازهگیری شد. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS تحلیل گردید.
یافتهها: شدت میدان الکتریکی و مغناطیسی انتشار یافته از لامپها با افزایش فاصله از منبع کاهش یافت. در نقطه مرجع (25 سانتیمتری)، شدت مؤثر میدان الکتریکی در محدوده فرکانسی خیلی پایین و فوقالعاده پایین به ترتیب 25/2 و 39/15 ولت بر متر و شدت میدان مغناطیسی به ترتیب 47/0 و 41/9 میلیآمپر بر متر تعیین گردید که کلیه مقادیر پایینتر از حدود مجاز کشوری بود. همچنین شدت مؤثر میدان الکتریکی و مغناطیسی برحسب شرکت سازنده اختلاف معناداری داشت (05/0P <) شدت میدان الکتریکی و مغناطیسی انتشار یافته از لامپها با افزایش فاصله از منبع کاهش یافت.
نتیجهگیری: علیرغم پایین بودن شدت میدانهای الکترومغناطیسی لامپها از حدود مجاز، با توجه به عدم دستیابی به شواهد قطعی در خصوص اثرات بیولوژیکی میدانها، کاهش هر چه بیشتر مواجهه عمومی تا حد ممکن و منطقی ضروری است. در این راستا استفاده از لامپهای روشنایی با کیفیت مطلوب و استاندارد توصیه میگردد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |