اهداف: از نمادها برای آگاهسازی از نحوهی عملکرد ابزارهای مختلف استفاده میشود. با توجه به اینکه ماشین لباسشویی ابزاری پرکاربرد در زندگی امروزی محسوب میشود، مطالعهی حاضر با هدف تعیین میزان درک مراجعهکنندگان به سرای ایرانی از نمادهای درجشده بر ماشینهای لباسشویی ایرانی انجام شد.
روش کار: تعداد ۳۰۰ نفر از مراجعهکنندگان به سرای ایرانی واقع در شهر قم در این مطالعه شرکت کردند. از چکلیست محققساختهای که مبتنی بر استاندارد ISO ۹۱۸۶-۱ ۲۰۰۷ بود، استفاده شد. پس از اینکه چکلیست به تأیید خبرگان رسید، در بین شرکتکنندگان توزیع شد و از آنها خواسته شد که مفهوم هر نماد را در مقابل آن یادداشت کنند. از نرمافزار SPSS نسخهی ۲۲ و آزمون کایاسکوئر و آزمون دقیق فیشر استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد نماد «شستن بدون چروک لباس» با میزان درک ۷۰ درصد تنها نمادی بود که شرکتکنندگان از میزان درک مناسبی از آن برخوردار بودند. این در حالی بود که درک افراد از ۱۳ نماد دیگر کمتر از حد استاندارد بود. میزان درک نمادهای یک بار آبکشی اضافه (۰/۰۱۶=P)، شستوشو با آب سرد (۰/۰۳۷=P)، قفل کودک (۰/۰۰۲=P) و شستوشوی تمامقدرت (۰/۰۴۴=P) با افزایش سن کاهش یافت. همچنین، با افزایش تحصیلات، میزان درک نمادها افزایش یافت (۰/۰۰۱=P).
نتیجهگیری: از بین ۱۴ نماد سنجششده در پژوهش حاضر، تنها یک نماد از سطح درک قابل قبولی برخوردار بود. لذا، با توجه به استفادهی گسترده از ماشینهای لباسشویی، بهمنظور بهینهسازی استفاده از این ابزار، طراحی مناسب و اجرای آموزشهای لازم برای آشنایی با این نمادها و درک آنها ضروری به نظر میرسد.