مجید لشگری، محمدرضا عرب، محسن نجفی، علی ملکی،
دوره 9، شماره 2 - ( فصلنامه تخصصی انجمن ارگونومی و مهندسی عوامل انسانی ایران 1400 )
چکیده
زمینه و هدف: به دلیل وجود صدای ناشی از انواع ماشینها و ادوات در بخشهای مختلف کشاورزی، ارزیابی مستمر ایمنی و سلامت شغلی افراد شاغل در این بخش کاملاً ضروری به نظر میرسد. بیشک با آگاهی کامل از تأثیرات صدا بر سلامت و عملکرد افراد میتوان آثار زیانبار صدا را به نحو مطلوبتری کاهش داد.
روش کار: این تحقیق در سال ۱۳۹۸ در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه اراک انجام گرفت. در این تحقیق از یک تراکتور باغی مدل گلدونی ۳۴۱ استفاده شد. ۱۶ داوطلب در معرض صدای تراکتور قرار گرفتند و نوار مغزی هر یک از آنان در چهار دور مختلف موتور ثبت شد. سپس از دو روش هیگوچی و کاتز برای محاسبه بُعد فرکتال سیگنالهای صدا و همچنین سیگنالهای مغزی استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان می دهد، که با افزایش دور موتور، مقادیر بُعد فرکتال صدا در دو روش هیگوچی و کاتز افزایش داشتهاند. همچنین نتایج حاکی از افزایش بُعد فرکتال سیگنالهای مغزی در اثر افزایش دور موتور بود. نتایج رگرسیون نیز نشان می دهد که هم بستگی بالایی بین دو سیگنال مغزی و صدا وجود دارد؛ به طوری که ضریب تبیین ۰/۸۹۶ و ۰/۸۵۹ به ترتیب در دو روش هیگوچی و کاتز به دست آمد.
نتیجهگیری: این بررسی نشان داد که واکنش افراد هنگامی که در معرض صدا قرار دارند، با استفاده از بُعد فرکتال قابل پیشبینی است؛ بنابراین برآورد خصوصیات سیگنالهای مغزی بدون ثبت آنها که غالباً هزینهبر و زمانبر هستند امکانپذیر است. به غیر از بعد فرکتال، شاید به ندرت بتوان شاخصی یافت که بین سیگنال های مغزی و صدا ارتباط برقرار نماید؛ بنابراین می توان واکنش افراد را زمانی که در معرض صدا قرار دارند، با استفاده از بعد فرکتال پیش بینی کرد.
رشید حیدری مقدم، علیرضا مرتضیپور، خدیجه نجفی قبادی، حمید سعیدنیا، سعیده مسافرچی،
دوره 10، شماره 3 - ( فصلنامه تخصصی انجمن ارگونومی و مهندسی عوامل انسانی ایران 1401 )
چکیده
اهداف: اهمیت شغل جراحی و میزان بار کار بالای آن بر کسی پوشیده نیست. تاکنون مطالعات مختلفی با ابزار ناسا-تیالایکس و دیگر ابزارهای رایج برای اندازه گیری بار کاری جراحان استفاده شده است. مطالعه حاضر به دنبال بررسی ارتباط بین بارکارذهنی جراحان با بهرهوری آنها از طریق اعتباریابی ابزار تخصصی این شغل در فرهنگ ایرانی میباشد.
روش کار: پس از بررسی روایی و پایایی ابزارهای "SURG-TLX" و بهره وری، از آنها در میان ۶۰ جراح برای بررسی ارتباط بارکاری با بهرهوری آنها (ابزار WHO-HPQ) استفاده گردید. از شاخصهای روایی محتوا، ضریب آلفا کرونباخ و ضریب همبستگی اسپیرمن برای تحلیل نتایج استفاده گردید.
یافتهها: هر دو ابزار در فرهنگ ایرانی دارای روایی و پایایی مطلوب بودند. نتایج ارتباط زیرمقیاسهای بارکارذهنی با ابعاد مختلف بهرهوری نشان داد که بین بعضی از ابعاد بار کارذهنی شامل نیازهای ذهنی (ضریب همبستگی ۰/۶۵- و سطح معناداری ۰/۰۲)، نیازهای فیزیکی (ضریب همبستگی ۰/۵۴- و سطح معناداری ۰/۰۴) و نیازهای زمانی (ضریب همبستگی ۰/۴۴- و سطح معناداری ۰/۰۲) با نمره کلی بهرهوری ارتباط معکوس و معنادار وجود داشت. علیرغم ارتباط معکوس بقیه ابعاد بار کار ذهنی با نمره کلی بهرهوری در جراحان، این ارتباط معنادار نبود. نتایج حاکی از ارتباط معکوس و معناداری بین بعضی از زیر مقیاسهای بارکارذهنی و بعضی از زیر مقیاسهای بهرهوری بود.
نتیجهگیری: علاوه بر امکان استفاده از این ابزارها در مطالعات آتی کشور ایران، با توجه به ارتباط مستقیم بارکاری و بهرهوری در جراحان، میتوان تدابیری برای حفظ بار کاری در سطح استاندارد و پیشگیری از کاهش بهره وری آنان اندیشید.
ندا قاسمی، محمد حسین نبیان، حسین فلاح، مرتضی قاسمی، امیرمحمد نجفیپور،
دوره 12، شماره 3 - ( فصلنامه تخصصی انجمن ارگونومی و مهندسی عوامل انسانی ایران- در دست انتشار 1403 )
چکیده
زمینه و هدف: زمینخوردن یکی از شایعترین علل آسیب در سالمندان است، لذا پیشگیری و مداخله زودهنگام ضروری به نظر میرسد. با توجه به اهمیت بررسی و شناسایی عوامل مؤثر بر سقوط و کمبود چنین بررسیهایی، انجام این مطالعه با بررسی عوامل مؤثر بر سقوط در سالمندان در کشورهای در حال توسعه با تأکید بر مسایل ایمنی و ارگونومی الزامی به نظر میرسد.
روش کار: در این مطالعه مروری جستجوی نظامندی در پایگاههای الکترونیکی PubMed، Science Direct، Google Scholar صورت پذیرفت. جستجوی مقالات منتشرشده در این پایگاه ها از سال 2019 تا 2024 از طریق کلیدواژگان "Fall risk factor, safety ,Elderly ,Fall prevention ,Home safety, Safety urban، Fall به صورت مجزا و ترکیبی انجام شد.
یافتهها: در مجموع 1154 مقاله یافت شد که با ارزیابی عناوین مقالات، تعداد 523 مقاله انتخاب شد، سپس با بررسی چکیدهها 120 مقاله مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت 51 مقاله که متن کامل آنها در دسترس و به زبان انگلیسی بودند، انتخاب شدند. این مقالات به بررسی عوامل چندگانه مؤثر بر سقوط سالمندان شامل: عوامل روانی، عوامل فیزیکی و شناختی، ابزار ارگونومیک و ایمنی، آگاهی و آموزش، عوامل اجتماعی و خدمات شهری پرداختند.
نتیجهگیری: عوامل خطر مؤثر بر سقوط در سالمندان در این مطالعه با دستهبندی عوامل و عوامل بیرونی در نظر گرفته شدند. نتایج بیانگر این بودند که مطالعات اندکی برای ارزیابی عوامل چندگانه به صورت همزمان انجام شده است. لذا توصیه میشود بررسی عوامل چندگانه به صورت همزمان و با در نظر داشتن تأثیر عامل آگاهی در مطالعات بعدی صورت گیرد.