روحاله فلاح مدواری، ریحانه سفیدکار، رضا رئیسی،
دوره 12، شماره 3 - ( فصلنامه تخصصی انجمن ارگونومی و مهندسی عوامل انسانی ایران 1403 )
چکیده
اهداف: بارِ کاری ذهنی و خستگی مزمن در محیط کار چالشهایی هستند که بر توانمندی و سلامت کارکنان تأثیر میگذارند. هدف این پژوهش بررسی همبستگی بین خُردهمقیاسهای بارِ کاری ذهنی و ابعاد مختلف فیزیکی و ذهنی خستگی مزمن در صنایع کوچک و مشاغل مرتبط است.
روش کار: این مطالعه توصیفیتحلیلی مقطعی در شاغلان صنایع کوچک اقلید با حجم نمونه ۲۴۷ نفر انجام شد. دادهها با استفاده از سه پرسشنامه شامل اطلاعات دموگرافیک، NASA-TLX و Chalder fatigue scale جمعآوری شدند. برای تحلیل دادهها از آزمون همبستگی اسپیرمن و نرمافزار SPSS استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که اختلاف معناداری بین فراوانی سطوح وضعیت تاهل، رده های سنی و سابقه کار در مشاغل مختلف وجود دارد، ولی بین سطح تحصیلات این اختلافات معنادار نیست. بیشترین میانگین نمره خُردهمقیاسهای بارِ کاری ذهنی مربوط به خُردهمقیاس نیاز فیزیکی و کمترین آن به خُردهمقیاس سرخوردگی اختصاص داشت. اختلاف معناداری بین نمرات خُردهمقیاسهای بارِ کاری ذهنی در ردههای شغلی مختلف مشاهده شد، اما نمرات ابعاد خستگی فیزیکی و ذهنی در انواع شغلها تفاوت معناداری نداشت. تمامی خُردهمقیاسهای بارِ کاری ذهنی بهجز عملکرد، ارتباط مستقیمی با ابعاد خستگی فیزیکی و ذهنی داشتند، درحالیکه خُردهمقیاس عملکرد ارتباط معکوس نشان داد.
نتیجهگیری: یافتههای این پژوهش بر اهمیت درک دقیقتر ارتباط بین بارِ کاری ذهنی و خستگی در محیطهای کاری تأکید دارند و میتوانند به بهبود شرایط کاری و کیفیت زندگی شاغلان در صنایع کوچک کمک کنند.