مهدی امیدی، امین اصغرزاده، سیف اله غریب، محسن واحدی، امیرسالار جعفرپیشه،
دوره 8، شماره 4 - ( فصلنامه تخصصی انجمن ارگونومی و مهندسی عوامل انسانی ایران 1399 )
چکیده
زمینه و هدف: گسترش رایانهها همراه با توسعه نرمافزارها و اینترنت، انقلاب بزرگی در کار و زندگی افراد ناتوان ازجمله افراد دارای ضایعات نخاعی با محدودیت حرکات در دستها ایجاد کرده است. کارایی و کاربردپذیری ابزار کمکی که برای این افراد ارائه شود اهمیت فراوانی دارد؛ زیرا آنها محدودیتهای بیشتری از افراد عادی دارند. هدف این مطالعه ارزیابی کارایی و کاربردپذیری واسط انسانرایانه در افراد دارای ضایعه نخاعی گردنی و افراد سالم در دو روش بیوفیدبک EMG مبتنی بر بازی رایانهای و بدون بازی رایانهای بود.
روش کار: جامعه آماری این پژوهش که در سال ۱۳۹۹-۱۳۹۸ انجام شد، ۲۰ بیمار دارای ضایعات نخاعی گردنی مراجعهکننده به کلینیک ضایعات نخاعی تهران و دانشجویان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی بودند. این شرکتکنندگان به روش غیراحتمالی دردسترس انتخاب شدند و بهکمک بیوفیدبک EMG بازیگونه و بدون بازی، نشانگر رایانه را برای حرکات بالا، پایین، چپ، راست و کلیککردن روی صفحه نمایشگر کنترل میکردند. در این مطالعه، از متغیر (Through put (bits/s بهمنظور بررسی کارایی و پرسشنامه SUS برای بررسی کاربردپذیری شرکتکنندگان سالم و دارای ضایعه نخاعی استفاده شد.
یافتهها: شرکتکنندگان دارای ضایعات نخاعی گردنی و افراد سالم، استفاده از بیوفیدبک بازیگونه را بهترتیب ۷۵/۸۰درصد و ۷۲درصد کاربردپذیر میدانستند. باگذشت زمان مقادیر عددی متغیر Through put در افراد سالم و دارای ضایعه نخاعی کاهش یافت. همچنین مقادیر عددی این متغیر در افراد سالم کمتر از افراد دارای ضایعات نخاعی بود. حداکثر کاهش مقادیر عددی متغیر Through put بین جلسات اول و ششم نمایان شد.
نتیجه گیری: شرکتکنندگان استفادهکننده از سیستم تعاملی کنترل ورودی رایانه، در سرعت واکنش و میزان جابهجایی نشانگر رایانه در صفحهنمایش کارایی کسب کردهاند. نتیجه اینکه میتوان از سیستم بیوفیدبک EMG بازیگونه برای تعامل و کنترل وسایلی مانند رایانه و ویلچر در افرادی که در حرکات ظریف دستها ناتوانی دارند، استفاده کرد.
فرشته حسینی، مهرناز حقیقی، سیفالله غریب،
دوره 10، شماره 4 - ( فصلنامه تخصصی انجمن ارگونومی و مهندسی عوامل انسانی ایران 1401 )
چکیده
اهداف: پیشگیری از بروز اختلالات اسکلتی- عضلانی، مستلزم ارزیابی و اصلاح وضعیتهای کاری با استفاده از روشهای ارزیابی پوسچر ارگونومی است. هدف این مطالعه، تعیین اثربخشی مداخلات چند وجهی و بلندمدت ارگونومی در یک شرکت در حال توسعهی خودروسازی با روش ارزیابی سریع تنش دفاتر کاری (Rapid Office Strain Assessment) ROSA بود.
روش کار: این مطالعهی مداخلهای چند وجهی بلندمدت، بر روی ۷۰ نفر از کارکنان اداری یک شرکت خدمات مهندسی خودروسازی در سه مرحله از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۱ انجام شد. مداخلات ارگونومیک با توجه به نمرات کسب شده در زیرحیطههای روشROSA شامل صندلی، موس و کیبورد، تلفن و مانیتور اجرا گردید. مداخلهها شامل مداخلات فنی- مهندسی و آموزشی بود. از آمارههای توصیفی و آزمونهای Paired T-test، ضریب همبستگی Pearson و رگرسیون خطی چندگانه برای تجزیه و تحلیل دادهها استفاده گردید.
یافتهها: میانگین نمرات ROSA در سال ۱۳۹۵، ۵/۹ با انحراف معیار ۰/۶۶ بود، درحالی که میانگین نمرات ROSA در سال ۱۴۰۱، ۳/۸۵ با انحراف معیار ۱/۱۹ بود. بین نمرهی نهایی ROSA در سال ۱۳۹۵ و ۱۴۰۱ از نظر آماری تفاوت معنیداری وجود داشت (۰/۰۰۱> P). آزمونهای آماری نشان داد تنها مداخلهی فنی- مهندسی بر روی نمرهی نهایی ROSA تأثیر معنیداری داشت.
نتیجهگیری: نتایج مطالعهی حاضر بیانگر کاهش مطلوب سطح احتمال خطر نهایی وضعیت بدنی کارکنان حین کار به علت تصحیح وضعیت بدنی در نتیجهی مداخلهی فنی- مهندسی همراه با مداخلهی آموزشی منطبق بر اجزای روش ROSA بوده است.