شیرازه ارقامی، حمید قنبری راد، قاسم ظهیریان،
دوره 2، شماره 1 - ( فصلنامه تخصصی انجمن ارگونومی و مهندسی عوامل انسانی ایران 1393 )
چکیده
زمینه وهدف: نوبتکاری پدیدهای اجتماعی است که میتواند اثرات نامطلوبی بر زندگی انسان داشته باشد. با توجه به الزام نظام نوبتی کار در بیمارستانها، مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت سلامت کارکنان نوبتکار بیمارستان انجام شده است.
روش بررسی: این مطالعه بهصورت مقطعی در یکی از بیمارستانهای واقع در شهرستان رزن انجام شد. حجم نمونه برابر 120 نفر شامل کلیه کارکنان نوبتکار اعم از درمانی، اداری، خدماتی بوده است. ابزار گردآوری دادهها نیز در این مطالعه پرسشنامه SOS بوده است. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفته است.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد که 3/98درصد مشکلات مربوط به اثرات نوبتکاری بر زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی و 9/84درصد مربوط به اختلالات اسکلتی- ماهیچهای میباشد. رضایت از برنامه چرخش نوبتکاری با متغیرهای انتخاب داوطلبانه نوبتکاری، شکل چرخش در نوبتکاری، اثرات نامطلوب نوبتکاری بر زندگی فردی، اثرات نامطلوب بر زندگی خانوادگی ارتباط معنیدار نشان داد (05/0p<). در عوض متغیرهای شیوع بیخوابی، اثرات نامطلوب بر زندگی اجتماعی و مشکلات اجتماعی رابطه معنادار نشان نداد.
بحث و نتیجهگیری: با وجود نارضایتیهای نسبت به نوبتکاری و علاوه بر آن تحمیل شیفتهای کاری به افراد بهتر است انتخاب افراد بهصورت داوطلبانه در نظام نوبتکاری صورت گیرد.