شیوا سخایی، محمد عسگری، احمد برجعلی، امیرحسین محمودی،
دوره 8، شماره 1 - ( فصلنامه تخصصی انجمن ارگونومی و مهندسی عوامل انسانی ایران 1399 )
چکیده
زمینه و هدف: استرس شغلی از عوامل اثرگذار بر عملکرد شغلی است؛ از اینرو هدف پژوهش حاضر تدوین و مطالعه اثربخشی بسته آموزشی مقابله با استرس شغلی بر استرس شغلی کادر پرواز است.
روش کار: روش پژوهش حاضر ترکیبی (کیفی-کمی) است. جامعه آماری در بخش کیفی نخبگان و اطلاعرسانها در حیطه راهبردهای مقابله با استرس شغلی کادر پرواز بودند که ۷ نفر بهصورت نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند. جامعه آماری بخش کمی، کادر پرواز شرکت هواپیمایی ماهان بود که ۴۰ نفر آنها به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و بهطور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. همچنین از روش نیمهآزمایشی با طرح گروه کنترل نامتعادل استفاده شد. بهمنظور سنجش متغیر وابسته از پرسش نامه استرس شغلی وندردوف استفاده شد. دادهها نیز با تحلیل واریانس چندمتغیره و آزمون t مستقل برای نمرات افتراقی با نرمافزارSPSS نسخه ۲۵ تحلیل شد.
یافتهها: بسته آموزشی مقابله با استرس شغلی، سبب کاهش استرس شغلی کادر پرواز شده است. تحلیل هریک از مؤلفههای استرس شغلی نشان میدهد آموزش مقابله با استرس شغلی برای قدرت تصمیمگیری، فشار کاری و زمانی، ابهام نقش، کمبود ارزش، حمایت اجتماعی از مدیر و حمایت اجتماعی همکاران مؤثر بوده است.
نتیجه گیری: با توجه به اثربخشی بسته آموزشی مقابله با استرس شغلی پیشنهاد میشود از این بسته در دیگر شرکتهای هواپیمایی و همچنین روانشناسان و مشاورانی که استرس شغلی کادر پرواز را درمان میکنند، استفاده شود.