مقدمه: اختلالات اسکلتی عضلانی از شایعترین نوع بیماریها و آسیبهای شغلی میباشد. اهمیت کنترل و کاهش این ناراحتیها به قدری است که بسیاری از کشورها، پیشگیری از ناراحتیهای اسکلتی عضلانی ناشی از کار را به عنوان یکی از اولویتهای ملی مورد توجه قرار دادهاند.
روش کار: این مطالعه توصیفی تحلیلی به صورت مداخلهای در یکی از کشتارگاههای مرغ انجام گرفت. در ابتدا به منظور تعیین شیوع ناراحتیهای اسکلتی عضلانی از پرسشنامه کرنل استفاده شد. با مشخص شدن وظایفی که ناراحتیهای اسکلتی عضلانی در آنها زیاد میباشد اقدام به ارزیابی پوسچر گردید و سپس متناسب با سطح ریسک وظایف، اقدامات مهندسی و مدیریتی صورت گرفت. با توجه به اینکه بیشتر وظایف از نوع کار دستی و حمل بار میباشد از روش KIM جهت ارزیابی پوسچر در قبل و بعد از مداخلات استفاده شد.
یافتهها: نتایج حاصل از پرسشنامه کرنل نشان داد که بالاترین سطح ریسک متعلق به قسمتهای گردن، شانه، پشت، بازو و کمر میباشد. همچنین ارزیابی توسط روش KIM بیشترین سطح ریسک را در وظیفه جعبهانداز و بلند کردن یخ با امتیاز سطح ریسک 4 برآورد نمود که پس از مداخله این امتیاز به 2 کاهش یافت. میزان بهبود بطور میانگین برای تمام مداخلات در حدود 37/46 درصد بدست آمد. طبق آزمون مکنمار نیز تفاوت معنیداری بین نتایج قبل و بعد از مداخلات حاصل شد (023/0P=).
نتیجهگیری: انجام مداخلات مهندسی و مدیریتی در این مطالعه توانست سطح اقدامات اصلاحی را به مقدار قابل توجهی کاهش داده و سبب بهبود وضعیت کاری کارکنان در قسمتهای مختلف شرکت گردد.