محمد امین موعودی، آرزو سماک امانی، محمد تقیپور،
دوره 11، شماره 2 - ( فصلنامه تخصصی انجمن ارگونومی و مهندسی عوامل انسانی ایران 1402 )
چکیده
اهداف: امروزه، بهسبب استفاده از فناوریهای مدرن در محیط کار، کارکنان بهسمت تحرک کمتر و نشستن بیشتر پیش رفتهاند و عوارض ناشی از کار استاتیک و پوسچر ثابت سبب اختلالات متعدد، از جمله اسکلتیعضلانی شده است. این پژوهش به ارزیابی راحتی و کاربردپذیری مبدل میز نشستهایستادهی ارگونومی با هدف پیشگیری از عوارض ناشی از نشستن دائم در شاغلان میپردازد.
روش کار: تعداد ۳۰ نفر از کارکنان و اعضای هئیتعلمی دانشگاه بهصورت داوطلبانه، با رضایت و آگاهی، وارد این پژوهش شدند. پس از ارائهی توضیحات لازم، دو پرسشنامهی محققساختهی ناراحتی درکشدهی موضعی (LPD) و کاربردپذیری مبدل میز نشستهایستاده (SSDCUQ)، دو روش آنالیز پوسچر، دو روش ارزیابی ایستگاه کار و رضایت کلی همراه با نرمافزار ۲۰-۸-۲ و مبدل میز ارگونومی در اختیار داوطلبان قرار داده شد. پس از دورهی آزمون، برای آنالیز دادهها، از نرمافزار SPSS نسخهی ۲۲ و آزمونهای آماری میانگین، انحراف استاندارد، ضریب همبستگی رتبهایSpearman و ضریب همبستگی Pearson استفاده شد.
یافتهها: میانگین کل LPD قسمتهای مختلف بدن ۰/۸۷±۰/۴۸ بود که نشاندهندهی کارکرد مبدل در محدودهی بدون مشکل تا ناراحتی بسیار کم است. میانگین رضایت کلی از کارکرد مبدل ۱/۰۸±۳/۱۸ بود که در محدودهی متوسط و خوب است. همچنین، ارتباط معنیداری بین وضعیتهای مختلف استفاده از مبدل در آنالیز پوسچرهای مختلف نشسته و ایستاده به دست آمد (۰/۰۰۰۵P<) که نشاندهندهی بهبود یافتن پوسچر نشسته و ایستاده در زمان کاربرد مبدل است.
نتیجهگیری: ایستگاههای کار با قابلیت تنظیم ارتفاع انتخاب مناسبی برای کاهش مدت نشستن و اصلاح پوسچر است. علیرغم بهبود یافتن پوسچر نشسته و ایستاده در زمان استفاده از مبدل، محدودیتهایی از جمله توجه نکردن کاربر به هشدار نرمافزار دربارهی نشستن و ایستادن در مبدل مکانیکی مورد پژوهش وجود دارد.