احمد بالش زر، میمنت تعبدی، زهرا رجحانی شیرازی،
دوره 7، شماره 2 - ( فصلنامه تخصصی انجمن ارگونومی و مهندسی عوامل انسانی ایران 1398 )
چکیده
زمینه و هدف: طراحی محیط کار از عوامل مؤثر بر عملکرد و کارایی کارکنان است. بهرهوری نه تنها ممکن است تحت تأثیر عوامل محیطی قرار گیرد، بلکه از عوامل درونی مانند ویژگیهای جمعیتشناختی نیز تأثیر میپذیرد؛ بنابراین این پژوهش رابطه عوامل محیطی و جمعیتشناختی را با بهرهوری کارکنان دانشکدههای دانشگاه آزاد شیراز بررسی میکند.
روش کار: در این پژوهش مقطعی ۱۸۶ نفر از ۳۶۰ نفر کل کارکنان دانشکدههای دانشگاه آزاد اسلامی شیراز، بهعنوان گروه نمونه در دسترس بررسی شدند. از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه محیط فیزیکی کار اداری کارکنان و پرسشنامه بهرهوری هرسی ـ گلداسمیت استفاده شد. از ضریب همبستگی پیرسون برای سنجش ارتباط بین متغیرهای کمی، به طور جداگانه، با بهرهوری استفاده و برای بررسی ارتباط همزمان متغیرهای دموگرافیک و محیطی با بهرهوری از رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد.
یافتهها: بین پنج عامل بررسیشده در طراحی محیط کار (صندلی، صدا، دما، روشنایی و چیدمان محیط) با بهرهوری کارکنان رابطه معنیداری وجود دارد. همچنین بین سطح تحصیلات با امتیاز بهرهوری ارتباط معنیداری وجود دارد؛ بهطوریکه افراد با سطح تحصیلات دکتری از افراد با سطح تحصیلات زیر دیپلم سطح بهرهوری بالاتری دارند. همچنین در بررسی تأثیر همزمان عوامل دموگرافیک و محیطی با بهرهوری تنها عامل چیدمان ارتباط معنیداری را نشان می دهد.
نتیجهگیری: طراحی مناسب محیط کار با میزان بهرهوری کارکنان دانشکدههای دانشگاه آزاد مرتبط است. این امر میتواند به مشخصات دموگرافیک افراد مربوط باشد، اما در بررسی تأثیر همزمان هر دو عامل چیدمان بیشترین ارتباط را با بهرهوری نشان می دهد.