مقدمه: بلند کردن دستی بار رایجترین و پراسترسترین فعالیت حمل دستی بار محسوب میشود که از نظر فشار بیومکانیکی وارد بر بدن و بهویژه ستون فقرات در رتبه نخست قرار دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان ناراحتیهای اسکلتی – عضلانی و تخمین بار مکانیکی وارده به کمر در کارگران دارای فعالیت بلند کردن دستی بار صورت پذیرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی بر روی 120 نفر از کارگران دارای وظیفه بلند کردن دستی بار در 7 صنعت شهر شیراز انجام گرفت. برای تعیین شیوع اختلالات اسکلتی – عضلانی از پرسشنامه نوردیک و برای برآورد نیروهای وارد به کمر طی انجام وظایف بلند کردن بار از نرمافزار 3DSSPP استفاده گردید. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS (نسخه 19) صورت پذیرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که بیشترین فراوانی ناراحتیهای اسکلتی – عضلانی مربوط به اندام کمر میباشد (68/3% ). نتایج ارزیابی با نرمافزار 3DSSPP نیز مشخص کرد که نیروهای فشاری و برشی وارده به دیسک L5/S1 به ترتیب در 17/5 و 10/8 درصد از کارگران مورد مطالعه بالاتر از حد مجاز بوده است. شیوع کمردرد در سطوح مختلف نیروهای فشاری و برشی وارد به دیسک دارای اختلاف معنیدار نبود (p>0/05 ). شاید این موضوع محدودیت این روش در ارزیابی فراگیر بار وارده به ستون فقرات باشد.
نتیجه گیری: شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی بهویژه کمردرد در افراد مورد مطالعه بالاست. سطح ریسک ناشی از نیروهای فشاری و برشی در درصد کمی از کارگران مورد مطالعه از حد مجاز فراتر رفته است. نرمافزار 3DSSPP میتواند در ارزیابی فشار وارده به ستون فقرات محدودیتهایی داشته باشد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |